РАСКОВНИК


Бели лук
септембар 14, 2008, 5:48 pm
Filed under: Hrana

Allium sativum

У народу, бели лук је лек за све, према коме се има врло велико и непоколебљиво поверење. Нема у нас сеоске куће која не сади лук. Бели лук се готово редовно једе и ставља као зачин у разна јела. У пролеће и за време некадашњих дуготрајних постова бели лук се обавезно морао јести уз сваки оброк.

И у народној и у научној медицини последњих година бели лук се употребљава за лечење знатног броја врло разноврсних болести, како изнутра тако и споља. Тек у I, а нарочито у II светском рату и после њега почиње право научно проучавање белог лука заједно са изванредним радовима на изучавању и откривању бактериостатичних лекова типа пеницилина, стрептомицина, дакле, антибиотика.

Бели лук се у народној медицини користи за
Лечење органа за дисање
Лечење оболелог срца и крвних судова (артериосклерозе)
Лечење органа за варење
Употреба белог лука против цревних паразита
Лечење кожних болести
Детоксикацију јетре

Бели лук се све више и разноврсније употребљава у научној медицини. Осим галенских, израђују се и препарати у фармацеутској индустрији . Употреба у научној медицини углавном се поклапа са применом у народној. Улази у састав разних препарата за изазивање апетита, за јачање, против високог крвног притиска, артериосклерозе и дечјих глиста, као ефикасно антисептично превентивно средство против разних заразних болести (тифус, грип, дифтерија, колера), против хроничног бронхитиса, великог и обичног кашља као експекторанс, у облику кашице за лечење чирева и убоја, а за време II светског рата и за спречавање загнојавања рана, против перути и опадања косе и др.

Хемијски сасатав
Бели лук има врло слаб, готово неприметан мирис, све док се не озледи. То је случај не само са зрелим главицама белог лука него и са целом зеленом биљком. Чим се почне резати, ломити, кидати или туцати, одмах почне отпуштати карактеристичан љут мирис. У том погледу, дакле, постоји сличност белог лука с реном, ротквом, ротквицом, слачицом, разним другим врстама лука и многим другим биљкама које немају мириса док су целе, а кад се озледе, отпуштају љут мирис сумпорних једињења, карактеристичних за све дроге које садрже сумпорне гликозиде или сумпорне хетерозиде. И бели лук и друге врсте лука, слачица, рен и друге сличне, кад се жваћу и једу, имају мање или више љут укус. Кад се држе на кожи, изазивају најпре осећај топлине на месту примене, затим бол, а ако се бели лук, рен, слачица или нека друга слична сумпорногликозидна дрога заборави да скине с рамена, колена, крста или ког другог болног места, може се појавити мања или већа рана или, у најбољем случају, јако црвенило или плик.

Бели лук дуго задржи своју љутину, докле се не осуши или не проклија у толикој мери да нова биљчица из њега извуче сву храну и воду, сокове. Напротив, самлевен или стуцан бели лук, као и остале дроге сличног хемијског састава, брзо губе љути мирис и укус.

Одавно је познато да се из белог лука дестилацијом помоћу водене паре може добити етарско уље карактеристичног и својственог љутог мириса на бели лук. Од 1844. год. почиње проучавање хемијског састава тог љутог уља. Године 1892. и касније установљено је коначно да се етарско уље, добијено воденом дестилацијом после врења смрвљених главица, састоји од разних алифатских незасићених сумпорних једињења. Тек 1944. год. из белог лука је помоћу воде и алкохола, а затим дестилацијом помоћу водене паре под смањеним притиском, издвојена једна уљаста, безбојна, непостојана супстанција коју су назвали алицин. Огледима је утврђено да водени раствор алицина има велику бактерицидну моћ према извесним микроорганизмима. На пример, чак и у разблажењу 1:85.000 до 1:125.000 алицин показује антибактеријско дејство према неким грампозитивним и грамнегативним микроорганизмима: стафилококе, стрептококе, бацили тифуса, дизентерије и колере.

Већ 1947. год. утврђена је хемијска грађа, формула алицина. Доказано је такође да алицин није првобитна супстанција белог лука, већ да је један од међупроизвода ферментативног распадања неког већег једињења, да је оксидациони производ диалилдисулфида, који је главни састојак уља белог лука, непријатног мириса и ниске тачке кључања.

Исте, 1947. год. изоловано је из главица белог лука ново једињење и названо алнин, у облику игличастих кристала без мириса. Алнин нема антибактеријске особине, али ако се његовом раствору дода фермент алииназа из свежег лука, антибактеријско дејство је врло велико против стрептококуса, пиогенеса, колибацила, бацила тифуса и дизентерије.

Бели лук садржи око 200 биолошки активних једињења, од којих су многа значајна у превенцији болести. Тако је супстанца алицин, коју садржи бели лук, антивирусна, антигљивична и антибактеријска.

Осим тога, бели лук је богат минералима, калцијумом, сумпором, фосфором, гвожђем, угљеним хидратима, сумпорним етеричним уљима, азотним материјама, алином, ферментима и витаминима А, Ц и групе Б (Б1, Б2, нијацин итд.). Бели лук је и антиоксиданс, будући да је богат аминокиселинама које садрже сумпор.

Резултати великог истраживања, којим је обухваћено око 50.000 жена из Ајове (САД), старости од 55 до 65 година, указују на то да је бели лук поврће које у највећој мери штити од канцера дебелог црева. Такође, бели лук знатно снижава холестерол у крви и спречава настанак атеросклерозе.

„Ово поврће спречава настајање крвних угрушака, што је вероватно безбеднији начин од свакодневног узимања аспирина, који могу да проузрокују крварење у желуцу“, тврди Патрик Холфорд, оснивач Института за оптималну исхрану у Лондону.

Пробајте

Бели лук кувањем губи своја лековита својства. Ако желите да осетите пунину његове благодати препоручујемо следеће свакодневно коришћење: препеците (тостирајте) два парчета интегралног хлеба, премажите их маслиновим уљем и поспите са 2-3 уситњена чена белог лука.

Advertisements

Оставите коментар so far
Поставите коментарОставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s%d bloggers like this: