РАСКОВНИК


Броколи

Brassica oleracea var. silvestris

Броколи или брокула је назив за неколико култивара дивљег купуса из групе „Italica“. Име потиче од итал. Broccoli — „гранати купус“.

Броколи води порекло из Мале Азије. У Европи је једино био познат на подручју Италије. Катарина Медичи га је у 16. веку испоручила за Француску, одакле је под називом „италијанска шпаргла“ доспео и у Енглеску. Амерички председник Томас Џеферсон је у 18. веку увео броколи у пољопривреду Америке.

Броколи расте и развија се попут карфиола. Горњи дeо ове биљке се назива глава, и она је као и код карфиола сачињена од мноштва мањих „букетића“, који су опет образовани не потпуно развијеним цвастима, али у сваком случају, дају се уочити ситни пупољци. Глава је најчешће тамнозелене до плавкасто зелене боје. Ређе се срећу сорте жуте, љубичасте или беле боје.

„Жетва“ броколија се обавља када су пупољци средине главе добро развијени али још увек затворени. Дакле, још увек затворене цвасти се заједно са струком, тј. стабљиком дужине 10-15 cm отсецају. Отсеца се увек тако, да на стабљици остану поједини, али не многи листови. Са споредних пупољака који се развијају постранице, касније ничу мале цветне главице, које се такође отсецају.

Броколи је посебно богат минералима као што су калијум, калцијум, фосфор, гвожђе, цинк и натријум. Такође и витамини су заступљени у незанемаривим количинама: B1, B2, B6, E, а посебно аскорбинска киселина (витамин C) и каротин (провитамин A).

Броколи такође садржи једно снажно антиканцерогено једињење чије деловање је доказано многим научним студијама на културама ћелија и на експерименталним животињама. То једињење се назива сулфорафан. Доказано је да броколи такође садржи материје које људски организам штите од појаве артериосклерозе и хипертоније (повишен крвни притисак).

Броколи се за јело може употребљавати и сиров и припремљен. За јело се поред цвасти употребљавају и листови и стабљика. Као зачин уз броколи су погодни поред соли, изрендан мускатни орашчић, бели лук, и печене борове семенке.


Оставите коментар so far
Оставите коментар



Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s



%d bloggers like this: