РАСКОВНИК


Muskatna tikva
октобар 9, 2007, 10:59 pm
Написано под: Hrana

Cucurbita moschata

Nutricionisti, strucnjaci za ishranu bundevu s pravom nazivaju balkanskom bananom, jer je po sastavu slicna ovom cenjenom vocu, s tom razlikom što je znatno jeftinija, a po mogucnostima razlicite primene mnogo bogatija. Plod je prijatnog ukusa i izuzetne hranljive i lekovite vrednosti
muskatna-tikva.jpgU ishrani se koriste i cvetovi, zatim socni i mesnati delovi plodova i seme. Meso plodova može se koristiti na više nacina, peceno, zatim za spremanje razlicitih variva, za preradu u marmelade, slatka ili sokove, kao nadev za kolace i slicno.Zlatno-žuto meso je, s druge strane, bogato pektinima, finim biljnim vlaknima, mikroelementima i drugim korisnim elementima i enzimima. Velika je i vitaminska vrednost plodova. Oni sadrže provitamin A, zatim vitamine grupe B (B1, B2, B3 i B6), vitamin C i folnu kiselinu. Energetska vrednost mesa je mala, pa 100 g ima samo oko 125 kJ.

Seme je hranljivije od mezokarpa za oko 20 puta a sadrži 30-40% belancevina, 45-48% ulja, 10-20% ukupnih šecera, oko 5% vode, oko 2% mineralnih soli (kalijum 383 mg%, fosfor 44 mg%, kalcijum 22 mg%, gvožde 10 mg%, selen, mangan i cink) i pektina. Bogato je vitaminima rastvorljivim u ulju (D, E, K, PP), vitaminima B1 i B2, kao i nizom zaštitnih i lekovitih sastojaka celuloze, fitosterina, fitina, fosforne kisele, salicilne kiseline i drugih.

Plodovi su teski 6-7 kg, vreze dugacke i razgranate, tako da dobro pokrivaju povrsinu pri gajenju na 150 x 50 cm. Seje se u aprilu, direktno ili iz rasada starog do 35 dana, odgajenog u saksijama ili presovanim kockama. Sazreva u avgustu. Bere se do prvih jesenjih mrazeva. U sezoni sazri prosecno cetri ploda po biljci.

Marmelada od tikve i jabuke sa cimetom
1kg jabuka
600g mesa tikve
sok i narendana kora 2 limuna
1 kašicica cimeta u prahu
500g žutog šecera

Jabuke oprati, oguliti i izvaditi im semenke. Meso tikve i ocišcene jabuke narezati na kockice i staviti da se kuva sa cimetom i sokom i narendanom korom limuna. Kuvati na tihoj vatri dok jabuke i tikva ne omekšaju, zatim dodati šecer i mešati dok se ne rastopi, pa pojacati vatru i kuvati još 10-15 minuta bez mešanja. Skinuti penu sa marmelade, sipati je u zagrejane i sterilizovane tegle i dobro zatvoriti.

Seme muskatne tikve – 10 kom. – 50 dinara + ptt troskovi.


Оставите коментар so far
Оставите коментар



Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s



Прати

Добијте сваки нови чланак достављен у ваше поштанско сандуче.

%d bloggers like this: